Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Institutionen för fysik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet: "Nanomaterial för återvinning av aktinider och lantanider från industriavfall." Stipendiet omfattar två år med tillträde 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning
Projektet är fokuserat mot syntes av nya material med hög yta, kemisk modifiering och karakterisering av sorptionsegenskaper hos dessa material för vattenrening. Dessa material inkluderar aktivt kol, grafen, grafenoxid och andra 2D-material. Projektet kommer att genomföras i ett samarbetsnätverk inom EU-projektet MaLaR.
Den sökande kommer att vara engagerad i syntes av nya material och karakterisering av dessa material med hjälp av ytare/porstorlek analys, DSC, röntgendiffraktion, Raman- och IR-spektroskopi etc. Det är också planerat att använda synkrotronstrålningsanläggningar. Nya material med stor yta kommer att testas för sorption av olika föroreningar från vattenlösning (aktinider, lanthanider, andra metaller, organiska ämnen).
Projektgruppen bedriver forskning inom nationella och internationella samarbeten.
Stipendiet gäller för två år med start 1 Mars 2025 eller enligt överenskommelse. Stipendiet finansieras av Kempe-stiftelsen och är på 360 000 SEK per år (stipendiet är skattefritt).
Kvalifikationer
För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Den sökande ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i fysik, kemi, materialvetenskap eller motsvarande ämne.
God kompetens av muntlig och skriftlig kommunikation i engelska är ett krav.
Tidigare erfarenhet och kompetens inom minst ett av nedan angivna områden krävs:
- Syntes av kolmaterial: (t.ex. relaterat till grafen, grafenoxid, kolnanorör, aktivt kol).
- Karakteriseringsmetoder för dessa material inklusive (men inte begränsat till) ytareaanalys med BET/DFT-metoder, röntgendiffraktion, Ramand- och FTIR-spektroskopi, TGA, DFT.
- Karakterisering av sorptionsegenskaper hos material, först och främst för sorption från vattenlösningar. Erfarenhet av sorption av gaser är meriterande men inget krav.
- Erfarenhet av kemi med aktinider och lantanider
Den sökande ska vara motiverad, målinriktad och ha god förmåga att fungera både självständigt och inom en forskargrupp. Dokumenterad erfarenhet av arbete med kolmaterial, karakterisering av material med ovan angivna metoder är meriterande. Det förväntas att kandidaten har dokumenterad kompetens i att förbereda data för publicering och skriva manuskript.
Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla
- Personligt brev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker,
- Meritförteckning - CV med publikationslista,
- Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
- Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
- Kopia av doktorsavhandling och högst 5 relevanta artiklar,
- Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
- Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.
Ansökan kan företrädesvis vara på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 20 januari, 2025.
Mer information
Närmare upplysningar lämnas av dr. Alexandr Talyzin, tel 090-7866320, alexandr.talyzin@umu.se.
Välkommen med din ansökan!
Tillträde | 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Sysselsättningsgrad | 100 % |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-2234-24 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2024-12-11 |
Sista ansökningsdag | 2025-01-20 |