Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.
Institutionen för Medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den Medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering, och vi har tillgång till excellenta forskningsinfrastrukturer såsom Umeå Centre for Electron Microscopy (UCEM), BioMolecular Characterization Centre (BMCU) och Biochemical Imaging Centre Umeå (BICU). Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder.
Nu finns möjligheten att söka postdoktor-stipendium inom studier av Gram-positiva typ 4 sekretionssystem. Stipendiet avser heltidsstudier med tillträde våren 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 28 januari, 2025.
Projektbeskrivning
Vår forskargrupp studerar de strukturella och molekylära mekanismerna bakom horisontell genöverföring via typ 4 sekretionssystem. Med bakgrund av den snabbt ökande antibiotikaresistensen hos bakterier idag, är det viktigt att förstå de grundläggande funktionerna och strukturen hos de mycket stora proteinkomplex som står för själva överföringen.
Det övergripande målet med vårt arbete är att uppnå en strukturell och funktionell förståelse av typ 4 sekretionssystem från gram-positiva bakterier. Projektet är fokuserat på strukturella studier av typ 4 sekretionssystemet. Beroende delvis på kandidatens tidigare expertis så kommer projektet involvera både in vitro metoder, som kloning (både standard och knock-in/knock-out via homolog rekombinering), uttryck och rening av (membran)proteiner, single particle elektronmikroskopi (både negative stain och cryo), kristallografi, samt in vivo metoder som konjugations assays, biofilm-formering och fluorescence mikroskopi. För exempel på vårt arbete i det här systemet, se t.ex. Sun et al, 2024 mBio, Sun et al, 2023 eLife och Jäger et al, 2022 Structure.
Behörighet och kvalifikationer
Kandidaten ska ha, eller vara på väg att bli tilldelad, en doktorsexamen eller motsvarande inom biokemi, cell- eller molekylärbiologi, genetik eller en relaterad disciplin. Vi söker högmotiverade kandidater med praktisk erfarenhet inom kloning, uttryck och rening av proteinkomplex. Kandidaten förväntas ha starka meriter inom relevant forskningsområde, dokumenterat genom första-författarskap i referentgranskade originalpublikationer. Erfarenhet av biokemisk och/eller biofysik karaktärisering av proteiner samt inom strukturbiologi generellt, och elektronmikroskopi specifikt, är meriterande. En förmåga att ta initiativ och att fungera både självständigt såväl som i en internationell grupp krävs, liksom god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska.
Ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska och skall innehålla:
Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 28 januari 2025.
Vid frågor, kontakta Ronnie Berntsson, ronnie.berntsson@umu.se
Välkommen med din ansökan!
Sysselsättningsgrad | 100 |
---|---|
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-2209-24 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2024-12-06 |
Sista ansökningsdag | 2025-01-28 |