Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Institutionen för datavetenskap erbjuder ett postdoktorstipendium i projektet Förstå och designa blocksampolymerer med hjälp av AI. Stipendiet avser heltid under 1 år och 10 månader med tillträde i februari 2025, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2024-12-12.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren där fokus på att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält.

För mer information besök: Institutionen för datavetenskap

Detta projekt är ett samarbete mellan grupperna NAUSICA: PrivAcy-AWare transparent deCIsions group(ledd av Vicenc Torra) och formal Methods for trustworthy Hybrid Intelligence (ledd av Juan Carlos Nieves), och Naser Tavajohi-labbet (ledd av Naser Tavajohi, Kemiska Institutionen). Vår forskning omfattar ungefärdliga resonemang, fuzzy kunskapsbaserade system, logikbaserade metoder, answer set programming, probabilistisk formell argumentation, beslutsmodeller.

Grupperna samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper i dessa ämnen (Spain, Japan, USA, Brazil), och har aktiva kontakter med den privata och offentliga sektorn. För mer information se:

https://www.umu.se/en/research/groups/nausica-privacy-aware-transparent-decisions-group-/

https://www.umu.se/en/research/groups/formal-methods-for-trustworthy-hybrid-intelligence-/

https://www.umu.se/en/research/groups/naser-tavajohi-lab/

Projektbeskrivning 

Detta projekt syftar till att använda artificiell intelligens för att förstå, designa och optimera Block Copolymers (BCP) och deras självmontering. Ett hybridunderrättelsesystem kommer att designas och utvecklas under ett multidisciplinärt samarbete. Detta system kommer att kombinera två delar. För det första ett kunskapsbaserat slutledningssystem som kodar befintlig kunskap med hjälp av en domänspecifik ontologi och fuzzy logikbaserade regler. Kort sagt kommer detta fuzzy kunskapsbaserade system att uttrycka de kända sambanden mellan polymerernas kemiska struktur och deras motsvarande egenskaper. För det andra kommer vi att kombinera detta kunskapsbaserade system med en datadriven modell. Denna modell kommer att extraheras från experimentella data med hjälp av maskininlärningstekniker.

Stipendieprojektet finansieras av Kempestiftelserna. Detta stipendium är på 1 år och 10 månader med startdatum enligt överenskommelse. Stipendiet uppgår till 350 000 SEK per år (cirka 28 306 euro). Notera att stipendiet inte är på 2 hela år, vilket innebär att det år 2 endast blir ersättning för 10 månader. Stipendiet är inte skattepliktigt.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

En kvalificerad sökande ska ha:

  • En doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms likvärdig inom datavetenskap, matematik, statistik, eller annat ämne av relevans för projektet.
  • Dokumenterad kunskap och beprövad forskningserfarenhet inom minst ett av områdena ungefärliga resonemang, logikbaserade metoder, kunskapsmodellering, fuzzy mängden och systemer, probabilistic answer set programming, eller osäkra ontologier, krävs.
  • Ett vetenskapligt och resultatorienterat förhållningssätt.
  • Mycket goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift.

Övriga meriterande kvalifikationer:

  • Goda forskningsmeriter och vetenskapliga publikationer inom befattningens område är starkt meriterande.
  • Internationell forskningserfarenhet är också meriterande.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev där du beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen, motivation för att söka och beskriver kopplingen mellan din tidigare forskning och position (max 2 sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och 5 stycken relevanta artiklar (förklara kort varför du valde dessa artiklar),
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser

Ansökan ska vara skriven antingen på engelska (föredraget) eller svenska. Din kompletta ansökan, märkt med Dnr FS 2.1.6-2097-24, skickas in elektroniskt (i PDF-format) till medel@diarie.umu.se (ange Dnr i ämnesraden). Sista ansökningsdag är 2024-12-12.

Närmare upplysningar lämnas av Prof. Vicenç Torra, vtorra@cs.umu.se (project leader) eller Assoc. Prof. Juan Carlos Nieves jcnieves@cs.umu.se

Välkommen med din ansökan!

Tillträde Februari 2025 eller enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-2097-24
Publicerat 2024-11-21
Sista ansökningsdag 2024-12-12
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb