Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Institutionen för fysiologisk botanik, Umeå Plant Science Centre (UPSC)

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom växtmitokondriell biologi

Institutionen för fysiologisk botanik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet 'Regulation of energy metabolism by the 26S proteasome'. Stipendiet avser heltidsstudier i två år med start 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 1 september 2025.

Carl Tryggers Stiftelse (CTS24-3637) finansierar detta tvååriga postdoktorala stipendium. Stipendiet uppgår till 336 000 kr per år och är skattefritt. Stipendiet från Carl Tryggers finansierar ytterligare 106 000 SEK per år i löpande kostnader. Forskningsledaren står för övriga driftskostnader för projektet.

Institutionsspecifik information

Institutionen för fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Center (UPSC; www.upsc.se), som har cirka 200 forskare som arbetar med olika aspekter av växtbiologi. UPSC är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtforskning, vilket särskilt inkluderar ekologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se http://www.upsc.se). Vårt gemensamma mål är att förstå växternas förmåga att anpassa sig och acklimatisera sig till en föränderlig värld.

För mer information om Olivier Keechs forskargrupp, se:

https://www.upsc.se/researchers/5942-keech-olivier-metabolic-regulations-in-response-to-stress-and-sustainable-food-production.html 

Projektbeskrivning

I eukaryota celler har mitokondrier viktiga funktioner som stödjer energimetabolismen. I växter, och särskilt i löv, bidrar mitokondrier till produktionen av ATP, tillhandahållande av intermediärer för biosyntetiska vägar samt till redoxregleringar. Som metaboliska nav är deras roll i cellens anpassning till suboptimala eller stressförhållanden avgörande. Men, vår förståelse av den roll som mitokondrier spelar för att integrera och reglera cellens svar på vissa påfrestningar är fortfarande ofullständig, och en bättre karakterisering av signalerings- och regleringsmekanismerna som kontrollerar subcellulär metabolism är nödvändig.

Projektet syftar till att öka vår förståelse för mitokondriella funktioner i cellulär metabolism, särskilt under bladåldern och efterföljande celldöd. Det huvudsakliga vetenskapliga tillvägagångssättet kommer att baseras på studiet av mutanta/transgena växter som påverkas i deras 26S-proteasomsystem. Forskningsprojektet kommer att omfatta molekylära och biokemiska tillvägagångssätt, cellbiologi (konfokal lasermikroskopi) samt fysiologiska studier på hela växtnivån. Tillämpningar av flera -omics-metoder kommer att vara viktiga och kommer att ske i samarbete med flera anläggningar.

Kvalifikationer

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.   

Doktorsexamen eller motsvarande ska vara inom växtgenetik, växtmolekylärbiologi eller växtutvecklingsbiologi. 

Gedigen erfarenhet av växtgenetik, molekylärbiologiska standardtekniker, växtfysiologi och utvecklingsbiologi krävs. Utmärkta muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är också ett krav.

Meriterande är goda kunskaper i cellbiologi och konfokalmikroskopi samt tidigare erfarenhet av 26S-proteasomen. Postdoktorn förväntas ha god social kompetens och förmåga att fungera väl både självständigt och i team. Vi värdesätter kreativitet och förmågan att kommunicera och ta initiativ.

Ansökan

Ansökan ska vara skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word- eller PDF-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och lämnas in senast den 1 september 2025.

Ansökan ska innehålla:

  1. Ett personligt brev, max två sidor, som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan.
  2. Ett CV med fullständig publikationslista/konferensnärvaro/patent.
  3. Verifierad kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas.
  4. Kontaktuppgifter till två referenser.
  5. Övriga handlingar som önskas åberopas.

Ytterligare information kan erhållas från Olivier Keech (olivier.keech@umu.se)

 

Vi ser fram emot din ansökan!

Tillträde Start 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse.
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-1267-25
Publicerat 2025-06-23
Sista ansökningsdag 2025-09-01
Sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb