Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Institutionen för Ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet söker en postdoktor som ska forska om hydrologiska förändringar i svenska tundralandskap. Postdoktorsstipendiet omfattar två år motsvarande heltid, med start i september 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 21 maj 2025.
Umeå universitet är ett av Sveriges största universitet med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Arktisk forskning vid Umeå universitet är framstående och bedrivs inom alla fakulteter, med Arktiskt centrum vid Umeå universitet som en sammanlänkande hubb för tvärvetenskaplig forskning och utbildning om Arktis.
Institutionen för ekologi och miljövetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har cirka 160 anställda, varav cirka 30 är postdoktorala forskare. Institutionen är värd för Climate Impacts Research Center (CIRC) i Abisko och forskningen vid institutionen har ett starkt fokus på nordliga ekosystem. CIRC tillhandahåller forskningsfaciliteter i Abisko för institutionens personal med målet att utveckla, underlätta och samordna forskning vid Umeå universitet om effekterna av ett förändrat klimat i arktiska ekosystem. För mer information om institutionen, besök: https://www.umu.se/en/department-of-ecology-and-environmental-science/
Projektbeskrivning
I de arktiska delarna av Sverige leder pågående uppvärmning till längre växtsäsonger och kortare vintrar. Snö är en viktig komponent i den årliga vattenbalansen och snösmältning är den viktigaste källan för grundvattenpåfyllning. Med en längre och varmare växtsäsong ökar risken för torka på grund av ökade vattenförluster genom avdunstning. I detta projekt undersöker vi klimatkänsligheten hos vattenkretsloppet i svenska tundralandskap och kontraster i torkrisk mellan höglänta och låglänta områden som följd av klimatförändringen.
Stipendiaten kommer främst att få möjlighet att fokusera på uppskattningar av evapotranspiration baserat på tillgängliga data från Abisko-regionen i norra Sverige. Det kan inkludera en kombination av numerisk modellering, fjärranalys och isotophydrologiska metoder. Stipendiaten ingår i ett team med kollegor som studerar grundvatten, vegetation och permafrostdynamik i Abisko-regionen.
Kvalifikationer
För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.
Sökande bör ha en doktorsexamen i naturgeografi, geovetenskap, hydrologi, miljövetenskap eller ett relaterat område. Utmärkta skriftliga och muntliga kommunikationsfärdigheter, samt förmåga att genomföra och slutföra forskningsprojekt, tänka självständigt och kreativt, men också arbeta inom ett en grupp förväntas. Expertis och erfarenhet inom hydrologi, arktiska ekosystem och kvantitativa metoder (t.ex. modellering) anses vara starka meriter för tjänsten.
Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
Ansökan måste vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på denna sida.
Sista ansökningsdag är 2025-05-21.
Övrigt och kontakt
Postdoktorsstipendiaten kommer att handledas av lektor Ylva Sjöberg (Umeå universitet) i samarbete med lektor Matthias Siewert (Umeå universitet) och lektor Mats Björkman (Göteborgs universitet). Dessutom kommer postdoktorn att ha möjlighet att samarbeta med en bredare konstellation av kollegor som för närvarande är engagerade i forskning om förändrade arktiska ekosystem.
Stipendiet är på 350 000 SEK/år (skattefritt) och är finansierat av Kempestiftelsen och löper över två år och stipendiatet är placerat i Umeå.
Frågor kan riktas till Ylva Sjöberg: ylva.sjoberg@umu.se
Välkommen med din ansökan!
Tillträde | September 2025 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Stipendium |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-897-25 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2025-04-30 |
Sista ansökningsdag | 2025-05-21 |