Medicinska fakulteten, Institutionen för Medicinsk och translationell biologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom Kvantitativa studier av lipidmembraners dynamik med hjälp av fluorescensmikroskopi
Institutionen för medicinsk och transnationell biologi erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet kvantitativa studier av lipidmembraners dynamik med hjälp av fluorescens mikroskopi. Stipendiet avser två år med medel genom Kempestiftelsen med tillträde (01-05-2025) eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 01-04-2025

Institutionsspecifik information
Inom institutionen bedrivs forskning inom en rad olika områden såsom neurobiologi, cancer och infektion. Forskargruppen som leds av Prof. Richard Lundmark fokuserar på att förstå hur proteiner och lipider samverkar för att skulptera cellulära membraner och hur det påverkar tex metabolism och virusinfektion. För mer information se: (https://lundmark-lab.se/) eller (https://www.umu.se/forskning/grupper/richard-lundmark/).

Projektbeskrivning 
Syftet med detta projekt är att förstå de grundläggande principerna som driver bildandet av atypiska membranvesiklar i celler. Vi kommer att utföra mätningar av interaktioner mellan protein och lipidmembran samt bestämma hur detta påverkar egenskaper och dynamik hos membranet. Som modell för atypiska vesiklar studerar vi caveolae, som är små inbuktningar av plasmamembranet som är mycket vanliga i endotel-, fett- och glatta muskelceller.

På grund av de senaste framstegen är vi nu i en unik position där vi kan studera caveolae med hjälp av membranmodeller och renade proteiner och dissekera drivkrafterna bakom deras bildande. Vi använder avancerade mikroskopitekniker som ger hög rumslig och tidsmässig upplösning samt möjliggör mätningar av interaktioner mellan protein och membran.

Stipendiaten kommer att få möjlighet att: 

  • utveckla användningen av avancerad mikroskopianalys i samarbete med en nationell forskningsinfrastruktur inom ljusmikroskopi
  • utveckla nya modellsystem för lipidmembraner
  • utforska sitt forskningsprojekt i en vetenskaplig miljö med flera forskningsgrupper med lång erfarenhet av virologi, biokemi, cellbiologi och avbildning
  • meritera sig genom deltagande vid konferenser

Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.

Doktorsexamen ska vara inom biokemi, biofysik, biomedicin eller motsvarande område.

Ytterligare krav är:

  • Dokumenterad erfarenhet av kvantitativa studier med hjälp av fluorescensmikroskopi
  • God kunskap i både skriftlig och talad engelska
  • Förmåga att planera och utföra oberoende vetenskapligt arbete
  • Skriva vetenskapliga arbeten

Meriterande är dokumenterad erfarenhet av:

  • Avancerade mikroskopitekniker såsom tex TIRF, FLIM, FRET, SIM, STORM
  • Modeller för lipidmembran
  • Proteinrening och fluorescent inmärkning
  • Cellkultur
  • Tidsupplöst analys av mikroskopidata mha mjukvara såsom Imaris eller Fiji
  • Skapande av scripts för bildanalys med tex MatLab

Vi söker dig som är nyfiken och intresserad av grundforskning och tycker om att samarbeta med andra i forskargruppen och med andra lab.

Ansökan  
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 01-04-2025.

För närmare upplysningar kontakta Prof. Richard Lundmark
Email: richard.lundmark@umu.se

Välkommen med din ansökan!   

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-354-25
Kontakt
  • Richard Lundmark, 090-7869301
Publicerat 2025-02-14
Sista ansökningsdag 2025-04-01
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb