Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.
Institutionen för molekylärbiologi erbjuder ett postdoktoralt stipendium i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylär parasitologi. Stipendiet är för heltidsstudier i två år med start mars 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 31 januari 2025.
Bushell labbet är en del av Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), den svenska noden för det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vi är baserade på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.
Vår forskning fokuserar på att upptäcka de molekylära processer som ligger till grund för de interaktionerna mellan parasit och värddjur som driver malariainfektion och sjukdom. Vi är särskilt intresserade av de proteiner som malariaparasiten aktivt exporterar och som möjliggör en dramatisk ombyggnad av infekterade röda blodkropparna.
Vi utnyttjar den unika genetiska medgörligheten hos gnagarmalaria modellparasiten Plasmodium berghei och utvecklar nya genetiska verktyg och fenotypiska analyser för att förstå funktionen av exporterade parasitproteiner på genomskala in vivo. Vi har tidigare identifierat tusentals parasitgener som krävs för normal parasittillväxt i blodomloppet. Den molekylära funktionen hos de flesta av dessa gener är dock fortfarande okänd.
Vi har nyligen utvecklat PbHiT, ett CRISPR/Cas9-baserat system för effektiv och skalbar genetisk modifiering av P. berghei. PbHiT tillåter oss att konstruera konditionella alleler för att slå ut essentiella gener i stor skala, och för första gången möjliggör poolade CRISPR-screens i malariaparasiter. Detta projekt kommer att dra nytta av utvecklingen av PbHiT för att anpassa perturb-seq-metodologi till P. berghei, vilket kopplar CRISPR-screens med single cell RNA-sekvensering för att läsa ut den fenotypiska effekten av att slå ut en viss gen och därmed läsa ut transkriptom från mutantparasiter i en oöverträffad skala.
Syftet med stipendiet är att främja internationalisering samt bidra till forskningsmeritering i nära anslutning efter doktorsexamen/motsvarande.
För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i molekylärbiologi, mikrobiologi, immunologi eller relaterade ämnesområden. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Du ska vara mycket motiverad och ha ett självständigt driv samtidigt som en god samarbets- och kommunikationsförmåga krävs för att kunna interagera effektivt i teamet. Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift krävs också. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
Den framgångsrika kandidaten bör ha erfarenhet av avancerade molekylära kloningsmetoder såsom Gibson-assembly eller CRISPR/Cas9 vektor -design och -konstruktion, eller erfarenhet av next generation sequencing metoder, i synnerhet RNA -bulk eller -encells sekvensering.
Erfarenhet av hantering av försöksdjur samt av odling och transfektion av eukaryota parasiter är önskvärt. Kunskaper i bioinformatik och programmering är inget krav och utbildning finns, men det är meriterande.
Du ansöker via vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 31 Januari 2025. Ansökan ska skrivas på engelska (helst) eller svenska och ska innehålla:
För mer information, besök http://www.bushelllab.com/, Institutionen för molekylärbiologi, UCMR - Umeå centrum för mikrobiell forskning and MIMS.
Vid frågor kontakta Dr Ellen Bushell, ellen.bushell@umu.se
Vi välkomnar din ansökan!
Tillträde | Enligt överenskommelse |
---|---|
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-2351-24 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2024-12-20 |
Sista ansökningsdag | 2025-01-31 |