Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Kemiska institutionen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom kemisk biologi med fokus på högkapacitetsanalyser av cellulära effekter

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet Utveckling av flödescytometribaserad strategi för funktionell profilering av små molekyler. Stipendiet avser två år med tillträde enligt överenskommelse, gärna så snart som möjligt. Sista ansökningsdag är den 12 maj 2025.

Institutionsspecifik information 

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom teknisk-naturvetenskaplig fakultet med cirka 200 anställda, varav cirka 40 doktorander, och en stark och expanderande forskning. Institutionen är belägen inom Kemiskt Biologiskt Centrum (https://www.umu.se/en/chemical-biological-centre/) vid Umeå universitet och erbjuder utmärkta faciliteter och toppmodern utrustning i en kreativ, inspirerande, internationell och mycket interaktiv miljö. Mer information: http://www.umu.se/en/department-of-chemistry/.

Projektbeskrivning 

Stipendiaten kommer att få möjlighet att fördjupa sig i utvecklingen av en ny strategi för högkapacitetsprofilering av små molekylers effekter på celler med hjälp av flödescytometri. Genom att bygga upp en plattform av multiplexa cellulära avläsningar – inklusive cellviabilitet, apoptos, immunsvar och sekretion av proteiner – syftar projektet till att bredda dagens möjligheter inom funktionell screening.

Forskningen bedrivs i Chorell-lab i nära samarbete med Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS) och andra nationella aktörer. Stipendiaten får tillgång till avancerad screening-infrastruktur och expertis inom kemisk biologi, automation och metodutveckling. Projektet finansieras via stipendiemedel och ger goda möjligheter att meritera sig genom konferensdeltagande, vetenskapliga publikationer och internationellt samarbete. Vänligen besök vår hemsida för mer information.

Stipendiet avser två år med start enligt överenskommelse. Stipendiebeloppet är på 360 000 SEK per år och finansieras av Kempe Stiftelse.

Kvalifikationer

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter. 

Behörighetskrav:

Avlagd doktorsexamen (eller motsvarande utländsk examen) inom relevant område såsom cellbiologi, molekylärbiologi, kemisk biologi eller bioteknik. Dokumenterad erfarenhet av flödescytometri och utveckling av cellulära analyser. Mycket goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt.

Meriterande:

Erfarenhet av fluorescerande markörer och antikroppsbaserade detektionsmetoder. Kunskap i dataanalysverktyg och högkapacitetsscreening. Förmåga att arbeta både självständigt och i team i tvärvetenskapliga miljöer. 

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word- eller PDF-format. Ansökan registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och ska vara inkommen senast den 12 maj 2025.

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev (max 1 sida) där du beskriver forskningsintressen och kvalifikationer.
  • Meritförteckning (CV) med publikationslista samt teknisk kompetens.
  • Kopia av doktorsexamensbevis (eller dokument som styrker förväntad examen).
  • Länk till doktorsavhandling och upp till fem relevanta publikationer.
  • Övriga examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg.
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Övrigt och kontakt

För närmare upplysningar kontakta: Docent Erik Chorell, Kemiska institutionen
E-post: erik.chorell@umu.se

Välkommen med din ansökan!   

Tillträde Snarast möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-796-25
Kontakt
  • Erik Chorell, +46907869329
Publicerat 2025-04-14
Sista ansökningsdag 2025-05-12
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb