Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Institutionen för matematik och matematisk statistik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Institutionen för matematik och matematisk statistik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet ”Strategic Real Options with Applications to the Use, Pricing and Trading of Quota for Fishing Rights”. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 maj 2025, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Oreglerat fiske lider av den så kallade ”tragedy of the commons”, problemet att om många agenter har tillgång till en ändlig, värdefull resurs, kommer de tendera att överanvända den och ekonomiska värden kommer urholkas. För att undvika detta installeras fiskekvoter, styrda av vad som anses vara den ekonomiska och hållbara optimala fångstkvoten. I många fall kan dessa kvoter handlas som finansiella tillgångar, men det finns många frågor:

  1. Hur förändrar kvotmarknaderna för fiskerättigheter incitamentsstrukturen och driften av fisket?
  2. Vilka principer bör tillämpas för prissättning av fiskekvoter i enlighet med ekonomisk teori?
  3. Hur kan marknader för fiskekvoter hjälpa enskilda aktörer inom fiskesektorn att bättre hantera de betydande riskerna och osäkerheterna i denna verksamhet?
  4. I närvaro av risk och osäkerhet tenderar den klassiska litteraturen underskatta värdet på fiskekvoter på grund av att man ignorerar kvotens optionsvärde - men hur stor är denna underskattning?
  5. Vilket bidrag kan handel med fiskekvoter, eller andra relevanta kontrakt, ge för att främja hållbarhet i ett system som omfattar multi-arter och biologisk mångfald?
  6. I ett mer allmänt sammanhang av strategisk konkurrens, hur kan kontrakt utformas optimalt för att minimera problemet med optionsvärdeerosion? Och hur kan dessa kontrakt implementeras inom ett fiskespecifikt sammanhang?

Mer allmänt, med insikt om att fiskekvoter har liknande egenskaper som finansiella optioner och att det finns en betydande nivå av strategisk konkurrens inom fiskerisektorn, kommer projektet också att undersöka en mer allmän, men abstrakt, uppsättning av reala optioner under strategisk konkurrens. Detta bygger på klassiska resultat av Back och Paulsen (2009) och Grenadier (2002) och litteraturen som utvecklats kring dessa klassiska bidrag. 

Stipendiaten får möjlighet att fördjupa sig i forskningsfrågor nära projektledaren, professor Christian Ewald, på Umeå universitet, och professor Bart Taub, University of Glasgow. Postdoktorstipendiaten kommer att ges möjlighet att vara involverad i alla delar av projektet. 

Postdoktorsstipendiaten kommer vara placerad vid Institutionen för matematik och matematisk statistik i Umeå och finansieras av Kempestiftelserna (JCSMK24-0135). Det skattefria stipendiet kommer att vara 750 000 kronor för två år, vilket innebär 375 000 kr per år.

Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiemottagare fattas.

För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom matematik, ekonomi eller bedömas ge motsvarande akademisk kompetens.

Dokumenterad kunskap och beprövad erfarenhet av att arbeta med reala eller finansiella optioner, stokastisk optimal styrteori och relevant simulering och implementering med Matlab, Python, C eller andra programmeringsspråk krävs. Utmärkt programmeringsförmåga och utmärkt kommunikationsförmåga i skriftlig och talad engelska krävs också. Dokumenterad vetenskaplig utveckling och förmåga att arbeta självständigt och ingå i en forskargrupp är meriterande. Erfarenhet av tvärvetenskapliga forskningsprojekt och tvärvetenskapligt samarbete, framför allt inom det specifika tillämpningsområdet, är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan bör innehålla:

  • Ett följebrev (max 2 sidor) som beskriver dig själv, dina tidigare forskningsresultat och dina egna idéer om projektet,
  • Curriculum vitae (CV) med publikationslista,
  • Verifierad kopia av examensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Verifierade kopior av andra examensbevis, lista över genomförda akademiska kurser och betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till 3 relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som sökanden vill ta i anspråk,
  • Kontaktinformation till två personer som är villiga att fungera som referenser.

Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 28 februari 2025.

Umeå universitet strävar efter att erbjuda en jämlik miljö där öppen dialog mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar personer med olika bakgrund och erfarenheter att söka det aktuella stipendiet och uppmuntrar särskilt kvinnliga sökande.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av professor Christian Ewald, christian.ewald@umu.se.

Mer information om institutionen: https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Välkommen med din ansökan!

Tillträde 2025-05-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-18-25
Kontakt
  • Christian Ewald, professor, christian.ewald@umu.se
Publicerat 2025-01-03
Sista ansökningsdag 2025-02-28
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb