Medicinska fakulteten, Institutionen för molekylärbiologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Medicinska fakulteten består av 12 institutioner och ansvarar för biomedicinsk forskning och kurser inom omvårdnad och hälsovård och bedriver omfattande forskning och forskarutbildning inom mer än 80 ämnen.

Institutionen för molekylärbiologi erbjuder ett postdoktorsstipendium inom medicinsk vetenskap med inriktning mot intestinal mukosal immunologi. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 mars 2025, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 17 januari 2025.

Projektbeskrivning

Schröderlabbet, som tillhör Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Institutionen för molekylärbiologi (Umeå universitet), är en dynamisk och stimulerande multidisciplinär forskningsmiljö inriktad på värd-mikrob interaktion i tarmen. Vi använder en kombination av tarmmikrobiotaanalyser, mikrobiotatransplantationer (FMT), toppmoderna ex vivo-slemmätningar, metabolomik, antimikrobiella analyser, samt konfokal- och fluorescensmikroskopi. Vi använder kostinterventioner på möss och människor och har ett nära samarbete med läkare och nutritionsvetare.

Våra resultat har visat att förändringar i tarmens mikrobiella samhällen påverkar slemhinnans funktion, samt att specifika mikrobiella metaboliter krävs för att upprätthålla en funktionell slemhinnebarriär. Detta projekt kommer att bygga vidare på dessa resultat och undersöka relevansen av mikrobiota-slemhinneinteraktion vid tarmsjukdomar.

Kvalifikationer 

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska kandidaten ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom området molekylärbiologi, mikrobiologi, immunologi eller relaterade områden vid tidpunkten för rekrytering. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. Vid lika meriter bör sökande som avlagt doktorsexamen senast tre år före sista ansökningsdag ges företräde. Ytterligare kan en kandidat som har avslutat sin examen tidigare övervägas om särskilda omständigheter föreligger. Särskilda omständigheter inkluderar frånvaro på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk praktik, förtroendeuppdrag i fackföreningar eller liknande omständigheter.

Eftersom projektet kommer att kräva interaktioner med samarbetspartners och patienter, är mycket goda kommunikationsfärdigheter, både muntliga och skriftliga, på engelska ett måste. Kandidaten förväntas också ha förmåga att samarbeta i ett team, ha hög motivation, samt kunna strukturera sin forskning självständigt.

Kandidaten måste ha mycket goda kunskaper i standardtekniker inom molekylärbiologi, mikrobiologi och immunologi. Det är meriterande att ha visat expertis inom intestinal mukosal barriärfunktion, tarmmikrobiotaforskning, anaerob bakteriekultiveringsteknik och inflammatorisk tarmsjukdom, samt visad entusiasm för att utveckla presentationer av hög kvalitet på ett tillgängligt sätt för en bred publik.

Ansökan 

Du ansöker via vårt system Varbi senast 17 januari 2025. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (helst) eller svenska: 

  • Personligt brev (max. 1 sida) som tydligt beskriver din forskningserfarenhet, motivation och hur din expertis matchar kraven.
  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar (max 2 sidor) och en lista över vetenskapliga publikationer (max. 5 sidor).
  • Verifierad kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas.
  • Kontaktinformation till två referenser.

Mer om oss

För mer information, besök www.mucubacter.org, Department of Molecular Biology, UCMR - Umeå centrum för mikrobiell forskning och MIMS

För frågor, kontakta Björn Schröder, bjorn.schroder@umu.se.

Vi ser fram emot din ansökan!

Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-2131-24
Kontakt
  • Björn Schröder, bjorn.schroder@umu.se
Publicerat 2024-12-09
Sista ansökningsdag 2025-01-17
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb