Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Institutionen för fysiologisk botanik erbjuder ett postdoktoralt stipendium inom projektet AI-driven växtgenomik. Stipendiet är på heltid i två år med tillträde under hösten 2025 eller enligt överenskommelse.
Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av de starkaste forskningsmiljöerna för växtbiologisk grundforskning i Europa. Forskningen vid UPSC omfattar ett brett spektrum inom växtbiologi inkluderande ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Stipendiaten kommer att vara placerad vid Institutionen för fysiologisk botanik som är en del av Umeå Plant Science Centre.
Jian-Feng Maos forskningsgrupp söker en mycket motiverad postdoktor för ett tvåårigt stipendium inom Artificiell Intelligens (AI)-driven växtgenomik. Projektet fokuserar på att generera nya AI-drivna metoder för identifiering, annotering och funktionell undersökning av långa icke-kodande RNA (lncRNA)-gener i växtgenomen.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) finansierar detta tvååriga postdoktorala stipendium. Stipendiet uppgår till 348 000 kronor per år och är inte skattepliktigt. Forskningsledarens medel täcker extra löpande kostnader för projektet.
Tänk om vi kunde avkoda det dolda språket inom växtgenomen som styr deras motståndskraft mot klimatförändringar, deras tillväxtmönster och deras förmåga att föda vår växande befolkning? Bortom de proteinkodande gener som vi traditionellt har studerat finns de outforskade långa icke-kodande RNA (lncRNA) — mystiska genetiska element som inte skapar proteiner men som djupt påverkar hur växter utvecklas och reagerar på sin miljö. Vår forskningsgrupp har varit pionjärer med beräkningsverktyg för att identifiera dessa genetiska element, men vi är nu redo att ta ett kvantsprång framåt med hjälp av den revolutionerande kraften i artificiell intelligens.
Artificiell intelligens förändrar landskapet för biologisk forskning. Medan traditionella bioinformatikmetoder har gjort betydande framsteg, avslöjar AI-metoder — särskilt djupinlärning — mönster och relationer i biologiska data som tidigare var otillgängliga.
Som postdoktorstipendiat i detta projekt kommer du att befinna dig i framkanten av sammansmältningen mellan AI och växtgenomik. Du kommer att ha möjlighet att utveckla innovativa djupinlärningsmetoder som kan känna igen mönster i genetiska data bortom mänsklig uppfattning, och förändra hur vi identifierar och förstår funktionen hos lncRNA i olika växtarter.
Stipendiaten kommer att få möjlighet att meritera sig inom projektdesign, analyser, tolkning och publicering och vara delaktig i ett projekt i som utvecklar framtiden AI verktyg för genomisk analys.
Exempel på områden som stipendiaten kommer att få möjlighet att meritera sig inom är:
Vid Umeå Plant Science Centre (UPSC) kommer du att ansluta dig till en dynamisk, internationell gemenskap där kreativitet och vetenskaplig nyfikenhet blomstrar. Vår tvärvetenskapliga miljö sammanför växtbiologer, genomikexperter och beräkningsvetare i en samarbetsmiljö som stimulerar innovation. Stipendiet erbjuder tillgång till avancerade beräkningsresurser från Nationell Akademisk Infrastruktur för Superdatorer i Sverige (NAISS), en mängd genomiska data och friheten att utforska ambitiösa forskningsfrågor.
Detta stipendium erbjuder möjligheten att delta i ett projekt inom denna AI-revolution där neurala nätverksarkitekturer specifikt optimerade för växtgenomiska data utvecklas. Våra innovationer kan bli grundläggande verktyg som används av växtforskare över hela världen, vilket främjar vår förståelse av växtbiologi och bidrar till lösningar på globala utmaningar som klimatförändringar och livsmedelssäkerhet.
Som stipendiat kommer du vara delaktig i att bygga vidare på vårt labs etablerade beräkningsramverk — Plant-LncPipe, PlantLncBoost och Plant-LncRNA-pipeline-v2 —för att utveckla nya metoder som inkorporerar transformermodeller, grafneurala nätverk och självövervakande inlärningsmetoder som kan extrahera djupare biologiska insikter från genomiska data.
Följ oss i detta spännande gränsland där artificiell intelligens möter växtgenomik, och hjälp till att skriva nästa kapitel i vår förståelse av växtgenomets dolda potential.
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas.
För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.
Doktorsexamen ska vara inom bioinformatik, maskininlärning, beräkningsbiologi, genomik eller ett relaterat område, med fokus på beräkning eller datavetenskap.
Ytterligare krav är:
Erfarenheter inom skärningspunkten mellan djupinlärning och bioinformatik, särskilt DNA- eller proteinsekvensmodellering är särskilt meriterande.
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska, och bifogade dokument ska vara i Word- eller PDF-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och skickas in senast den 1 september 2025.
En fullständig ansökan ska innehålla:
Jian-Feng Mao, Institutionen för fysiologisk botanik, e-post: jianfeng.mao@umu.se
Vi ser fram emot din ansökan!
Tillträde | Tillträde under hösten 2025 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Stipendium |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-950-25 |
Publicerat | 2025-05-07 |
Sista ansökningsdag | 2025-09-01 |