Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Avdelningen för medicin

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Postdoktoralt stipendium inom Sfingolipid-metabolism 

Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet Sfingolipid-metabolism och dess roll vid diabetes och kardiovaskulär hälsa. Stipendiet avser två år med tillträde enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2025-03-31.

Institutionsspecifik information 

På Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin forskar och undervisar vi inom flertalet ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.

Projektbeskrivning 

Sfingolipid-metabolism och dess roll vid diabetes och kardiovaskulär hälsa

Metabola dysfunktioner kopplade till typ 2-diabetes och kardiovaskulära komplikationer är ett centralt forskningsområde av stor vikt för sjukdomsprevention och utveckling av effektivare behandling. Vårt arbete fokuserar på att förstå hur förändringar i sfingolipidmetabolismen bidrar till nedsatt glukosupptag och störd insulinsignalering kopplat till typ 2 diabetes samt utveckling av ateroskleros. Genom att studera dessa signalvägar strävar vi efter att identifiera de molekylära mekanismer som ligger till grund för dessa tillstånd och deras bredare betydelse för den metabola hälsan.

Som stipendiat får du möjlighet att genomföra avancerade studier med masspektrometri-baserad lipidomik för att undersöka regleringen av sfingolipider i olika biologiska sammanhang. Studierna omfattar såväl experimentella modeller utförda i möss och celler till interventionsstudier i människa, vilket ger dig chansen att utforska grundläggande biokemiska processer och deras kliniska relevans.

Forskningsmiljö

Chorells forskningslaboratorium är en del av Swedish Metabolomics Centre (SMC), en Science for Life Laboratory-plattform som specialiserar sig på masspektrometri-baserad metabolomik och lipidomik. Centret har avancerad instrumentering, inklusive GC-TOF/MS, LC-QTOF/MS och LC-QqQ/MS, samt en erfaren teknisk supportgrupp. Forskningsmiljön innefattar även tillgång till angränsande NMR-plattformar, välutrustade laboratorier och en klinisk forskningsmiljö, vilket möjliggör både metodutveckling och tillämpad forskning. Laboratoriet är en del av en dynamisk akademisk miljö som främjar intellektuellt utbyte och tvärvetenskapligt samarbete. Detta stipendium ger en möjlighet att utveckla din vetenskapliga expertis och stärka din akademiska profil genom självständigt forskningsarbete.

För mer information om forskningen och våra faciliteter, besök vår webbplats.

Stipendiaten kommer att få möjlighet att: 

  • Diskutera och presentera forskningsdata på vetenskapliga möten
  • Utveckla färdigheter inom masspektrometri-baserad lipidomik och analys av lipider i olika biologiska modellsystem, inklusive humana biopsier, musvävnader och cellkulturer.
  • Utveckla metoder för lipidextraktion, masspektrometrisk analys och multivariat bioinformatik.
  • Studera lipiders roll i sjukdomsutveckling, med fokus på att identifiera nya signalvägar för utökad förståelse av kardiometabola sjukdomar, särskilt typ 2-diabetes.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i analytisk kemi, biokemi eller ett närliggande ämnesområde vid tidpunkten för tillsättningen.
• Dokumenterad erfarenhet av kromatografi och masspektrometri, inklusive metodutveckling för analys av små molekyler.
• Förmåga att arbeta självständigt och kreativt i forskningsprojekt.
• Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Meriterande kvalifikationer

• Doktorsexamen avlagd inom tre år före ansökningstidens utgång, om inte särskilda omständigheter föreligger (t.ex. föräldraledighet, sjukdom).
• Forskningsbakgrund inom masspektrometri-baserad lipidanalys, lipidmetabolism och kardiometabola sjukdomar.


För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom analytisk kemi, biokemi eller ett närliggande ämnesområde vid tidpunkten för tillsättningen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand  den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.

Ansökan  
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-03-31. 

Välkommen med din ansökan!   

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.7-290-25
Kontakt
  • Elin Chorell, 090-7851326
Publicerat 2025-02-04
Sista ansökningsdag 2025-03-31
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb