Medicinska fakulteten, Institutionen för Medicinsk och translationell biologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom neuromuskulär metabolism under mekanisk stress

Institutionen för medicinsk och translationell biologi utlyser ett postdoktoralt stipendium inom muskel- och nervcellers metabolism under mekanisk stress. Stipendiet omfattar heltid under två år och finansieras av Kempestiftelsen. Tillträde sker den 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.

Institutionsspecifik information

Forskargruppen ledd av universitetslektor Farhan Shah är verksam vid en institution som bedriver multidisciplinär medicinsk forskning och använder sig av en mångfald av metoder. Gruppen använder ett translationellt angreppssätt för att förstå sjukdomsmekanismer som påverkar både skelett- och hjärtmuskulatur. Forskningsområdena omfattar studier av muskel- och nervstrukturer, muskelmetabolism, neuromuskulär signalering samt muskelutveckling.
För mer information, se: https://www.umu.se/en/staff/farhan-shah

Projektbeskrivning

Projektet undersöker hur skadliga mekaniska vibrationer påverkar metabolismen i muskel- och nervceller på molekylär nivå, med särskilt fokus på mitokondrier. Det tar upp kliniska problem kopplade till hand-arm vibrationssyndrom (HAVS), en sjukdom som orsakar muskelsvaghet hos arbetare som regelbundet använder vibrerande elverktyg.

Med hjälp av en in vitro-modell för vibration kommer muskelceller och muskel-nerv-cokulturer att exponeras för olika vibrationsfrekvenser och varierande syrenivåer (hypoxi). Effekterna av vibration på mitokondriefunktion samt på mRNA- och proteinsyntes kommer att analyseras med hjälp av Seahorse-assays, transkriptomik och proteomik i muskel- och nervceller.

För att stärka den translationella aspekten av studien kommer muskelbiopsier från patienter med HAVS att analyseras med Omics-tekniker och metabolisk profilering (t.ex. Seahorse-assays). Detta möjliggör en direkt jämförelse mellan experimentella modeller och patientmaterial, och hjälper till att identifiera molekylära vägar och mål som bidrar till muskelsvaghet vid HAVS.

Kandidaten kommer att ta en ledande roll i genomförandet av projektets experimentella mål och ges vetenskaplig frihet att tillämpa modellen på relaterade områden som involverar muskelsvaghet, exempelvis cancerkakexi. Du kommer att uppmuntras att aktivt utveckla nya forskningsinriktningar inom detta område.

Stipendiaten kommer att få möjlighet att:

-Undersöka mitokondriell energiproduktion samt RNA- och proteinsyntes under vibrationsstress i muskel- och nervcellinjer.

-Använda tekniker såsom Seahorse-metabolisk fluxanalys, transkriptomik, proteomik och levande cellavbildning.

-Utforska och testa terapeutiska strategier för att återställa mitokondriefunktion och cellulär hälsa efter vibrationsexponering.

-Använda samma muskelcellkulturmodell i ett projekt om cancerkakexi och testa effekten av terapeutiska tillämpningar.

-Grundläggande bioinformatiska metoder kommer att användas för att analysera sekvenserings- och proteomikdata.

Arbetet bedrivs i en dynamisk och samarbetsinriktad miljö med tillgång till ett dedikerat vibrationslaboratorium, högupplöst mikroskopi samt nationella infrastrukturer för avbildning, proteomik och transkriptomik. Projektet finansieras av Kempestiftelserna och Cancerforskningsfonden Norrland och är en del av en självständig forskningslinje inom neuromuskulär patologi.

Kvalifikationer

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom biomedicinska vetenskaper, cellbiologi, molekylärbiologi eller nära relaterade områden. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.

Ytterligare krav är:

-Teknisk expertis inom cellodling samt grundläggande metoder inom histologi och molekylärbiologi är nödvändiga.

-Dokumenterad expertis inom mitokondriell bioenergetik eller muskel-/nervcellsbiologi.

-Erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker (t.ex. qPCR, RNA-sekvensering, Western blot, ELISA).

-Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska

Meriterande kriterier är:

-Erfarenhet av mekanobiologi, vibrationsbiologi eller hypoxirelaterade cellmodeller.

-Kännedom om Seahorse XF-assays, proteomik eller analys av transkriptomikdata.

-Publikationer i peer-review-granskade tidskrifter relevanta för projektets ämnesområden.

-Kunskap om mekanismer vid cancerrelaterad muskelatrofi (kakexi) anses vara en ytterligare merit.

Vi söker kandidater som:

-Är mycket motiverade, nyfikna och självgående.

-Kan planera och strukturera sin egen forskning självständigt.

-Trivs i samarbetande, tvärvetenskapliga miljöer.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdfformat. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-06-30.

En fullständig ansökan ska innehålla följande:

- Ett personligt brev som beskriver din tidigare forskning, ditt intresse för projektet och din lämplighet för projektet (max 2 sidor).
- Curriculum vitae (CV) med publikationslista.
- Verifierad kopia av examensbevis för doktorsexamen (eller förväntat slutdatum).
- Verifierade kopior av andra examensbevis och betygsutdrag.
- Doktorsavhandling och upp till tre relevanta publikationer.
- Kontaktuppgifter till två akademiska referenser.

För mer information kontakta:

Universitetslektor Farhan Shah, projektledare: farhan.shah@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-880-25
Kontakt
  • Farhan Shah, 090-7865136
Publicerat 2025-04-30
Sista ansökningsdag 2025-06-30
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb