Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Institutionen för matematik och matematisk statistik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet erbjuder ett postdoktorsstipendium inom stokastisk optimering med tillämpningar. Stipendiet avser heltidsstudier i 18 månader med start 1 november 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 1 september 2025.

Beskrivning av projektet
Projektet kommer i huvudsak att fokusera på utveckling av effektiva driftsstrategier för t.ex. elproduktion från vatten, vind och sol, eller ellagring i batterier. Vårt tillvägagångssätt kommer att omfatta bland annat matematisk modellering, differentialekvationer, dynamisk programmering, optimalbytesteori, klassisk optimering, numeriska lösningsmetoder och programmering. 

Du kommer att bli en del av forskargruppen i matematisk modellering och analys (www.umu.se/en/research/groups/mathematical-modeling-and-analysis) och även erbjudas möjlighet att presentera forskningen på internationella konferenser och att delta i gemensamma workshops och seminarier. 

Detta stipendium finansieras och administreras av Kempestiftelserna. Stipendiet är skattefritt och uppgår till 336 000 kronor per helår.

Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande. 

Sökanden ska ha doktorsexamen i matematik, beräkningsmatematik eller motsvarande. Utmärkta kunskaper i skriven och talad engelska är ett krav. Det krävs också god samarbetsförmåga och förmåga att forska självständigt. 

Det är meriterande om kandidaten har:

  • God programmeringsvana.
  • Erfarenhet inom numeriska lösningsmetoder, med fokus på dynamisk programmering, partiella differentialekvationer och stokastiska differentialekvationer.
  • Erfarenhet och ett starkt intresse för programmering, matematisk modellering och entusiasm för tillämpad vetenskap, särskilt relaterad till elproduktion och energiomvandling.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev (max 2 sidor) som sammanfattar dina kvalifikationer, dina vetenskapliga intressen och din motivation att söka detta stipendium.

  • Curriculum vitae (CV) inklusive en komplett publikationslista.
  • Vidimerad kopia av examensbevis för doktorsexamen och kopior av övriga examensbevis och kursbevis inklusive betyg.
  • Kopia av doktorsavhandling och de (max 3) mest relevanta publikationerna.
  • Kontaktuppgifter till minst en referensperson.
  • En forskningsplan (max 3 sidor) som presenterar dina idéer inom området.  

Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 1 september 2025. 

Umeå universitet strävar efter att erbjuda en jämlik miljö där öppen dialog mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar personer med olika bakgrund och erfarenheter att söka det aktuella stipendiet och vi uppmuntrar både kvinnliga och manliga sökande.

Mer information
Ytterligare information lämnas av universitetslektor Niklas Lundström (niklas.lundstrom@umu.se) 

Mer information om institutionen: https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Tillträde 2025-11-01 eller enligt överenskommelse.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-798-25
Kontakt
  • Niklas Lundström, niklas.lundstrom@umu.se
Publicerat 2025-04-14
Sista ansökningsdag 2025-09-01
Sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb