Samhällsvetenskaplig fakultet, Institutionen för psykologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom forskningsprojekt om biomarkörer för kognitivt åldrande

Institutionen för psykologi vid Umeå universitet erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet ”Longitudinell profilering av det åldrande plasmaproteomet för att identifiera riskprofiler för neurokognitivt åldrande”. Stipendiet avser två år med tillträde 2025-08-15 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2025-05-31.

Forskargruppen som leds av Sara Pudas söker en motiverad postdoktor för ett tvåårigt stipendium inom blodbaserade biomarkörer för neurokognitivt åldrande. Forskargruppen är profilerad inom kognitivt åldrande och åldrandebiomarkörer. Gruppen är baserad vid Institutionen för psykologi men har även täta samarbeten med Institutionen för medicinsk och translationell biologi vid Umeå universitet och Umeå center för funktionell hjärnavbildning (UFBI). I forskningsmiljön bedrivs stark tvärvetenskaplig forskning inom bl.a. genetik, neurovetenskap, och hjärnavbildning.

Projektbeskrivning

Vid åldrandet försämras våra kognitiva förmågor, såsom minnesförmågan, men graden av försämring varierar mellan individer. Projektet kommer att studera blodmarkörer för kognitivt åldrande, alltså mätningar i blod som kan predicera individers kognitiva utveckling i åldrandet, samt risk för demenssjukdom. Sådana markörer är viktiga för att i framtiden bättre individanpassa prevention och behandling av åldersrelaterad kognitiv svikt. Projektet involverar statistiska analyser av longitudinella förändringar av nivåer för ett stort antal olika blodproteiner, samt hur dessa förändringar hänger samman med kognitiva förändringar och etablerade markörer för Alzheimers sjukdom. Projektet kan även komma att omfatta maskininlärningsmetoder för att uppskatta individers biologiska ålder.

Projektet baseras på befintliga data från en framstående longitudinell åldrandestudie, Betulaprojektet, samt UK Biobank. Kandidaten kommer att hantera, bearbeta och statistiskt analysera stora mängder data på blodmarkörer, kognitiva tester, samt hälso- och livsstilsfaktorer. Om intresse finns kan postdoc-kandidaten också välja att vara del av forskningsmiljön på Umeå center för Funktionell Hjärnavbildning. Projektet kommer att utföras på plats i Umeå, och distansarbete är inte möjligt.

Utöver att bedriva forskning kommer kandidaten att ges möjlighet att meritera sig genom projektledning, deltagande i journal clubs, seminarier, forskningspresentationer vid nationella och internationella vetenskapliga möten, samt i förekommande fall, handledning av studenter som utför projekt inom ramen för forskargruppens arbete.

Kvalifikationer

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas.

För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.

Kandidatens doktorsexamen ska vara inom biologisk psykologi, medicin, biomedicin, biostatistik, neurovetenskap, kognitionsvetenskap eller motsvarande närliggande ämnesområde.

Den framgångsrika kandidaten måste självständigt kunna planera och genomföra databearbetning och statistiska analyser. Kunskaper inom statistik och programmering  (t.ex. R) är därför ett krav. Kandidaten förväntas kunna sammanställa forskningsresultat, tolka dessa i relation till litteratur inom biologi och psykologi, samt kommunicera dem muntligt och skriftligt på engelska. Goda kunskaper i engelska är därför ett krav, och likaså förmåga att tillgodogöra sig och syntetisera vetenskaplig litteratur inom ämnesområdet.

Vidare krävs en god förmåga att samarbeta båda inom gruppen och med andra forskargrupper. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande är:

  • Tidigare forskning inom neurodegenerativa sjukdomar eller kognitivt åldrande
  • Bakgrund inom någon form av omics, t.ex. genetik, proteomik, epigenetik eller liknande
  • Kompetens inom bioinformatik och/eller biostatistik
  • Erfarenhet av att arbeta med storskaliga dataset och longitudinella data
  • Erfarenhet av machine learning och/eller AI

Vi söker nyfikna och motiverade kandidater med expertis i skärningspunkten mellan psykologi och biologi, som trivs i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö!

Ansökan 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-05-31.

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev med forskningsintresse och motivation för ansökan (max 1 sida).
  • Curriculum vitae (CV) inklusive tidigare positioner, publikationslista och färdigheter relevanta för det aktuella projektet.
  • Kopior av examensbevis (doktorsexamen och andra diplom) eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas.
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till 3 relevanta artiklar där den sökande har haft en framträdande roll i författarordningen.
  • Kontaktinformation för minst två vidtalade referenser ska inkluderas i din ansökan, varav minst en ska vara tidigare handledare.

Övrigt och kontakt

För närmare upplysningar kontakta forskargruppsledare Sara Pudas, Institutionen för psykologi, e-mail: sara.pudas@umu.se.

Välkommen med din ansökan! 

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.7-881-25
Kontakt
  • Sara Pudas, 090-7865229
Publicerat 2025-04-28
Sista ansökningsdag 2025-05-31
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb