Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här
Postdoktoralt stipendium (2 år) inom rymdfysik med inriktning mot modellering av solvindens plasma-interaktion med månen
Institutionen för fysik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet som handlar om att modellera solvindens interaktion med jordens måne. Stipendiet avser två år med tillträde den 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse.
Institutionsspecifik information
Vid institutionen för fysik i Umeå universitet bedrivs stark och expansiv forskning inom flera olika ämnesområden, t.ex. beräkningsbaserad rymdfysik, planetvetenskap, organisk elektronik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC) vid Umeå universitet. Vi har ett starkt fokus på tvärvetenskaplig forskning och mycket god tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.
Projektbeskrivning
Även om Månen saknar ett globalt, inneboende magnetfält, finns det lokala områden med magnetisering i skorpan som kallas magnetiska anomalier. Dessa anomalier, som är ojämnt fördelade över månens yta, uppvisar icke-dipolära egenskaper och kan i vissa områden uppnå magnetfältstyrkor på flera hundra nano-Tesla. Nya studier har visat att interaktionen mellan solvinden och månens magnetiska anomalier utgör en komplex och grundläggande plasmafysikalisk utmaning som sker på kinetiska skalor. Dessutom har nya observationer avslöjat att vissa magnetiska anomalier har förmågan att reflektera eller avleda en betydande del av den inkommande solvinden, vilket skapar lokala "mini-magnetosfärer" som ger ett visst skydd för månens yta mot solplasma. Projektets huvudmål är att utveckla en djupgående förståelse för interaktionen mellan solvind och månens magnetiska anomalier samt att undersöka hur solvindens plasma-nederbörd bidrar till ytvittring på Månen. Projektets varaktighet är två år, och för att uppnå våra mål kommer vi att använda Amitis-modellen (www.amitiscode.com), en avancerad GPU-baserad hybrid-kinetisk plasma-simulering som har utvecklats av projektledaren, Dr. Fatemi. I början av 2026 kommer Lunar Vertex, en del av NASAs PRISM-1-uppdrag, att landa på månens yta för att avslöja mysteriet med månens magnetiska skorpfält, deras komplexa interaktion med solvinden och deras roll i rymdvittring. Dr. Fatemi är medutredare för Lunar Vertex. Stipendiet är på två år, finansierat av Kempe-stiftelsen med 360 000 SEK per år, och är skattefritt
Stipendiaten kommer att få möjlighet att:
- Lära sig om Amitis-modellen,
- Använda den för att studera solvindens interaktion med månens magnetiska anomalier,
- Samarbeta med Lunar Vertex-teamet och utöka sitt nätverk av samarbetspartners.
Kvalifikationer
Den ideala kandidaten bör ha en grundläggande förståelse för rymdfysik och plasma-interaktioner med himlakroppar. Dokumenterad erfarenhet av att bedriva självständig forskning och publicera i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter är ett krav. Färdighet i dataanalys och programmering – särskilt med verktyg som Python och/eller MATLAB – är också nödvändigt. Kandidaten förväntas vara mycket motiverad, ansvarstagande och ha god samarbetsförmåga. Ett genuint intresse för både personlig vetenskaplig utveckling och för att bidra till tillväxten av forskargruppen inom rymdfysik är viktigt. Flytande engelska är ett krav.
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.
Doktorsexamen ska vara inom rymdfysik, plasmafysik eller motsvarande.
Ansökan
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 30 maj 2025.
En fullständig ansökan ska innehålla;
Övrigt och kontakt
För närmare upplysningar kontakta Dr. Shahab Fatemi, shahab.fatemi@umu.se.
Välkommen med din ansökan!
Tillträde | 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse |
---|---|
Löneform | Stipendium |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Umeå |
Län | Västerbottens län |
Land | Sverige |
Referensnummer | FS 2.1.6-830-25 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2025-04-16 |
Sista ansökningsdag | 2025-05-30 |