Medicinska fakulteten, Institutionen för Diagnostik och intervention

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en en kandidat för postdoktoralt stipendium inom pankreascancer vid Institutionen för diagnostik och intervention vid Umeå universitet. Stipendiet avser heltid under två år med tillträde 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse. Stipendiet finansieras av Kempestiftelserna.

Projektbeskrivning 

Pankreascancer har en mycket hög dödlighet och i dagsläget finns inga effektiva behandlingsmetoder att tillgå. Unikt för sjukdomen är det uttalade fibrotiska stroma som omger tumörcellerna. Tumörstromat består av ett extracellulärmatrix (ECM), fibroblaster, och immunceller, som tillsammans förser cancercellerna med viktiga signaler som reglerar tumörtillväxten. Detta gör tumörstromat intressant ur ett behandlingsperspektiv, men avsaknaden av kunskap om stromats komplexitet har försvårat utvecklingen av läkemedel som angriper tumörstromat.

I detta projekt kommer fibroblasters och immuncellers inverkan på utvecklingen av pankreascancer att studeras i detalj. Den patofysiologiska betydelsen av fibroblaster och immunceller för utveckling och progress av pankreascancertumörer kommer att studeras i djurmodell, i humant material, och i organoidbaserade co-kulturer. Potentiella läkemedelssubstanser som påverkar fibroblasternas och immuncellernas funktion kommer sedan att utvecklas och utprovas. Projektets övergripande syfte är att identifiera och utforska viktiga interaktioner mellan cancerceller och omgivande fibroblaster och immunceller, samt att utveckla nya terapeutiska strategier som angriper tumörsjukdomen genom att selektivt blockera eller stimulera dessa interaktioner.

Kvalifikationer

För behörighet krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

En stark bakgrund inom molekylärbiologi och tumörbiologi samt bioinformatik är önskvärd. Tidigare erfarenhet av forskning rörande tumörstromat, fibroblaster och immunceller, samt erfarenhet av djurmodellsystem är meriterande.

Vi söker en kvalificerad, självständig och motiverad kandidat med god samarbetsförmåga. Stipendiet kräver mycket goda kunskaper i engelska, såväl i tal som i skrift samt god förmåga till kommunikation.

Ansökan  

En fullständig ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska innehålla:

  • Ett personligt brev innehållande en kort beskrivning av dina forskningsintressen (max A4 sida) och varför du är intresserad av stipendiet.
  • En meritförteckning (CV) inkluderande lista av laboratorieteknisk expertis samt publikationslista.
  • Kopior av examensbevis och länk till doktorsavhandlingen.
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Detta gör vi för att kunna säkerställa att de formella kraven är uppfyllda och att vi sedan har tillräcklig information för att kunna ranka behöriga kandidater.

För ytterligare information, vänligen kontakta biträdande universitetslektor Daniel Öhlund (länk till hemsida).

Välkommen med din ansökan!   

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-242-25
Kontakt
  • Daniel Öhlund, PI, daniel.ohlund@umu.se
Publicerat 2025-01-28
Sista ansökningsdag 2025-02-18
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb