Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid Medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder.  Information om Institutionen för Medicinsk kemi och biofysik hittar du här
 
Ett postdoktoralt stipendium i 2 år är tillgängligt för att studera proteiner som garanterar stabiliteten av mitokondriellt DNA i eukaryota celler. Stipendiet är på heltid under 2 år och kommer att genomföras vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik som erbjuder en stimulerande och internationell forskningsmiljö. 
 
Projektbeskrivning 

Mitokondrier är organeller som producerar en stor del av cellens energi i form av ATP, och defekter i mitokondriefunktion kan leda till ett antal sjukdomar inklusive cancer. Mitokondrier innehåller flera kopior av ett dubbelsträngat DNA-genom, mtDNA, som kodar för viktiga komponenter i det energiproducerande maskineriet. De mtDNA-kodade subenheterna krävs för effektiv energiproduktion, så det är avgörande att mtDNA bibehålls intakt. Dessutom måste mitokondriell status svara på cellens metabola behov och signaleras till cellkärnan och till andra organeller.  
 
För att förstå sjukdomstillstånd med mitokondriell påverkan, jobbar vi mot en förståelse för hur våra celler normalt säkerställer ett stabilt underhåll av mtDNAt och hur mtDNA-defekter kommuniceras till resten av cellen. Syftet med detta projekt är att karakterisera de molekylära mekanismerna som främjar mtDNA-stabilitet och att undersöka konsekvenserna av mtDNA-defekter när det gäller signalering till resten av cellen (retrograde signalling). Dessa frågor kommer att besvaras med hjälp av in vitro biokemiska analyser baserade på renade rekombinanta proteiner och/eller genom cell- och molekylärbiologiska metoder i humana celler. 
 
Kvalifikationer 

Kandidaten ska ha, eller vara på väg att bli tilldelad, en doktorsexamen eller motsvarande inom biokemi, cell- eller molekylärbiologi, genetik eller en relaterad disciplin. Vi söker högmotiverade sökande med praktisk erfarenhet av uttryck, rening och funktionell analys av rekombinanta proteiner, alternativt i cell- och molekylärbiologiska studier av mitokondrier. Kandidaten förväntas ha starka meriter inom ett relevant forskningsområde, dokumenterat genom första-författarskap i referentgranskade originalpublikationer. Erfarenhet inom mitokondriell DNA-metabolism och/eller retrograde signallering är en klar fördel. En förmåga att ta initiativ och att fungera både självständigt såväl som i en internationell grupp krävs, liksom god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska. 
 
För ytterligare information om detta projekt, vänligen se Paulina Wanrooij Lab eller kontakta Paulina Wanrooij på paulina.wanrooij@umu.se. 
 
Ansökan 

Ansökan ska skrivas på engelska och skall innehålla: 

  • ett brev som beskriver din vetenskapliga bakgrund och mål för denna postdoktorperiod (max en A4-sida),
  • ett CV med fullständig publikationslista,
  • bevis på doktorsexamen (eller bevis på planerat disputation inom en snar framtid),
  • namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner. 

 
Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-05-18. 
 
Vi välkomnar din ansökan! 

Tillträde Enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-821-25
Kontakt
  • Paulina Wanrooij, 090-7860000
Publicerat 2025-04-16
Sista ansökningsdag 2025-05-18
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb