Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Institutionen för matematik och matematisk statistik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet “Beräkningsmetoder för vågutbredning i komplex geometri”. Stipendiet avser heltid under två år med tillträde 1 februari 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 10 november 2024.

Institutionen för matematik och matematisk statistik bedriver forskning inom beräkningsmatematik,
diskret matematik, matematisk modellering och analys, matematisk statistik samt matematik för
artificiell intelligens. Vår undervisning bedrivs på alla nivåer och omfattar matematik, matematisk
statistik samt beräkningsvetenskap. Bland våra samarbetspartners finns internationella forskargrupper, akademiska institutioner, offentliga organisationer och företag.

Projektbeskrivning
Vågutbredning uppstår i ett brett spektrum av tillämpningar inom vetenskap och teknik. Många realistiska modeller i 2D och 3D är placerade på områden med komplexa geometriska egenskaper. Den matematiska modellen är en hyperbolisk partiell differentialekvation med komplex geometri vid randpunkter och materialgränssnitt. För en effektiv numerisk simulering av vågutbredning i sådana modeller är det viktigt att designa beräkningstekniker som är stabila, noggranna och geometriskt flexibla. Det centrala syftet med detta projekt är en ny beräkningsmetod för vågutbredning på komplex geometri. Vi kommer använda en ny och okonventionell finita elementmetod baserad på Galerkin-differens och lösa geometriska särdrag genom att använda den fiktiva domänmetoden. Vi kommer att implementera metoden i C++ programvarubiblioteket deal.II. Detta är ett väldigt aktivt forskningsområde som involverar modellering, matematisk analys och datorimplementering. Den utsedda postdoktorn kommer ha möjlighet att bedriva forskning i samarbete med forskningsgruppen i beräkningsmatematik vid Umeå universitet samt externa samarbetspartners.

Detta postdoktorala stipendium finansieras och administreras av Kempestiftelserna (JCSMK24-0013). Stipendiet är skattefritt och kommer att vara 737 000 kr under två år, vilket innebär 368 500 kr per år.

Kvalifikationer
För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om mottagare av stipendiet fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen inom beräkningsmatematik, beräkningsvetenskap, tillämpad matematik eller annan relaterad disciplin är ett krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. Dokumenterade kunskaper och erfarenheter i finita elementmetoder, och programmeringskunskaper i C++ är mycket meriterande.

Ansökan  
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word- eller PDF-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara oss tillhanda senast 10 november 2024. En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev, max 2 sidor, ange din motivation och lyft fram din projekterfarenhet med C++,
  • Meritförteckning (CV),
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis alternativt dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av akademiska kursintyg och betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling. Om avhandlingen inte är tillgänglig inom sista ansökningsdag, lämna in en sammanfattning av avhandlingen (högst 5 sidor),
  • För varje artikel, skriv kort ditt bidrag och tillhandahåll en kopia om den inte är fritt tillgänglig,
  • E-post och telefonnummer till två referenser. Ange din relation till referenspersonerna.

Umeå universitet strävar efter att erbjuda en jämställd miljö där en öppen dialog mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar personer med olika bakgrund och erfarenheter att söka detta stipendium, och uppmuntrar särskilt kvinnliga sökande.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av biträdande universitetslektor Siyang Wang  (siyang.wang@umu.se).

För mer information om institutionen: https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-1801-24
Publicerat 2024-10-10
Sista ansökningsdag 2024-11-10

Tillbaka till lediga jobb