Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Institutionen för matematik och matematisk statistik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara stipendiat läs mer här

Institutionen för matematik och matematisk statistik erbjuder ett postdoktorsstipendium inom datadriven analys av ett subarktiskt ekosystem kring Kiruna, Sverige. Stipendiet avser heltid under två år med tillträde 1 september 2025, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Hur samspelar arter i ett ekosystem – och hur förändras deras interaktioner över tid?

Genom datadrivna metoder öppnas nya möjligheter att förstå ekosystem som komplexa, föränderliga nätverk. Projektet syftar till att analysera världens mest omfattande eDNA-databas, med veckovisa prover från norra Sverige insamlade under 34 år, för att identifiera och förstå beroenden mellan arter samt undersöka hur klimatförändringar och förändrad markanvändning påverkar dessa mönster. Arbetet sker i nära samarbete med forskare inom matematik, ekologi och bioinformatik.

Stipendiaten kommer att erbjudas anknytning och kontorsplats vid den mångvetenskapliga forskarmiljön IceLab – Integrated Science Lab – vid Umeå universitet, värd för ett excellenscenter för studier av levande system under stress. IceLab samlar unga och etablerade forskare från livsvetenskaper, datavetenskap, fysik, matematik och andra områden i en nyfiken, kreativ och internationell miljö. Gemenskapen är stark, med ett aktivt akademiskt och socialt liv, regelbundna aktiviteter som journal clubs, workshops, forskningsluncher, filmkvällar och informella träffar. Som stipendiat vid IceLab får du möjlighet att utvecklas både vetenskapligt och socialt i en inkluderande och stödjande miljö.

Detta postdoktorala stipendium finansieras och administreras av Carl Tryggers stiftelse. Stipendiet är skattefritt i Sverige och uppgår till 672 000 kr för två år (336 000 kr/år).

Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt  doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller liknande.

Doktorsexamen ska vara inom ett beräkningsvetenskapligt eller livsvetenskapligt område, till exempel bioinformatik, ekologi, matematik eller statistik.

Forskaren förväntas kunna skriftlig och muntlig engelska samt kunna kommunicera vetenskapliga resultat på ett tydligt sätt.

Det är mycket meriterande att ha erfarenhet av kvantitativ dataanalys och programmering i exempelvis R eller Python. Särskilt värdefullt är forskningsbakgrund inom ekologi, biodiversitet, systembiologi eller angränsande fält, samt erfarenhet av att arbeta med tidsseriedata, dynamiska system eller nätverksanalys. Erfarenhet av metoder för kausalitetsanalys, eller modellering av biologiska system är också meriterande, liksom tidigare arbete med storskaliga sekvensdata såsom metagenomik eller eDNA. Erfarenhet av empirisk dynamisk modellering (EDM) är särskilt meriterande. Färdigheter inom empirical dynamic modeling (EDM) är särskilt meriterande.

Vikt läggs vid samarbetsförmåga, nyfikenhet och initiativförmåga, liksom en vilja att bidra till ett kreativt och tvärvetenskapligt forskningssamarbete.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev på maximalt 2 sidor där du berättar varför du är intresserad av stipendiet och hur din tidigare forskningserfarenhet passar projektet,
  • Meritförteckning (CV) med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och relevanta artiklar,
  • Kontaktinformation till två referenspersoner,
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller PDF-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 31 maj 2025. 

Umeå universitet strävar efter att erbjuda en jämlik miljö där öppen dialog mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar personer med olika bakgrund och erfarenheter att söka det aktuella stipendiet och uppmuntrar särskilt kvinnliga sökande.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av professor Åke Brännström, ake.brannstrom@umu.se, 090-786 7862 

Mer information om institutionen: https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Mer information om Integrated Science Lab (IceLab): https://www.umu.se/en/icelab/

Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer FS 2.1.6-898-25
Kontakt
  • Åke Brännström, professor, ake.brannstrom@umu.se
Publicerat 2025-05-06
Sista ansökningsdag 2025-05-31
Logga in och sök stipendiet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb